Skutočný príbeh Slnko vo vetre vás rozosmeje i rozplače zároveň

Skutočný príbeh Slnko vo vetre vás rozosmeje i rozplače zároveň

Knižka Stanislavy Rohmann je ako život. Chytí Vás za srdce svojou hĺbkou, láskavosťou, osobitosťou i spôsobom výpovede. Hlavná hrdinka Emma naozaj žila, naozaj milovala a naozaj bojovala. A autorka Stanislava Rohmann jej naozaj vniesla do života to, čo už dávno stratila. Skutočný príbeh Slnko vo vetre vás ožiari krásou života, ofúkne jeho smútkami, zaleje túžbou bojovať a víťaziť.

Ak túžite po knihe, ktorá Vás chytí za srdce, neváhajte. Objavíte lásku, ktorú by ste chceli zažiť, nádej, ktorú by ste túžili vlastniť a blízkeho človeka, ktorého by ste chceli mať po svojom boku až do posledných dní.

Kniha ako splnený sľub

Autorka je krehké žieňa a len ťažko si je možné predstaviť, ako zvládala fyzicky i psychicky náročné opatrovanie svojej klientky, ktorá trpela Huntingtonovou chorobou. A kde v sebe vzala humor nevyhnutný na prekonávanie každodenných, často nezvládnuteľných, no pritom úplne bežných úloh. Najmä, ak pred medzníkom vo svojom živote, ktorý venovala opatrovaniu, ako aj po ňom, pôsobila a pôsobí v bankovom sektore. Nehovoriac o tom, ako bravúrne dokázala spomienky na Emmu spísať do knihy, len preto, že jej to pred smrťou sľúbila.  

Emma mala všetko. Aj čosi navyše – Huntingtonovu chorobu

A o čom je vlastne skutočný príbeh Slnko vo vetre, napísaný tak, že sa zároveň smejete i plačete? Že chcete byť milovaná mužom ako je Martin, mať Emminu vášeň pre dobrodružstvo a neutíchajúcu chuť žiť?

Emma je krásna živelná žena s nadpriemerne vysokým IQ. Kde sa vyskytne, tam je stredobodom pozornosti, je si vedomá svojich predností a muži jej ležia pri nohách. Je úspešná a obdivovaná, do čoho sa pustí, to jej vychádza.

Emma má všetko, o čom iné snívajú. Až kým sa zo dňa na deň neocitne v smrteľnom zajatí zriedkavej Huntingtonovej choroby, postupujúcej až do fatálneho konca.

Emma zomiera, no bojuje ako levica. Až do posledného výdychu ostáva výnimočnou osobnosťou a ženou, ktorá si užíva život v celej jeho kráse. Jej posledné roky sú „tlmočené“ slovami ľudí, ktorí sa o ňu starali s láskou a rešpektovaním jej zložitej osobnosti.

Žiadny sladký pátos v knihe nečakajte

Lebo Emma nebola anjel a z knižky je to cítiť. Autorka sa nepriklonila k zamlčaniu jej negatívnych vlastností, nevynechala nepríjemné situácie ani krízové momenty. Vďaka tomu sa k vám dostane príbeh, ktorý je úderný, uveriteľný a vyvoláva zimomriavky i úsmev zároveň.

„V duchu ju vidím radovať sa, fajčiť, vykrikovať.“

Skutočný príbeh Emminho vopred prehratého boja je plný silných emócií a hlbokých myšlienok.

„Emma odišla, no ostali nám silné spomienky. Hoci už prešlo pár rokov, odkedy umrela, stále sa usmievam, keď prechádzam miestami, kde som predtým bola s ňou, a v duchu ju vidím radovať sa, fajčiť, vykrikovať. Všetko to, čím bola a aká bola, v nás stále vyvoláva pocit vďačnosti, radosti a naplnenia, keď na ňu spomíname,“ konštatuje S. Rohmann. Knižku uviedla do života „bublinkami“, keďže Emma milovala šampanské i dobrú spoločnosť.

„Život nie je dobrý ani zlý, život len je.“

A ako si na svoju „Emmu“ spomína jej manžel „Martin“?

Mou Emmu i sebe samého jsem poznával po celou dobu od našeho seznámení až po její smrt. Těch 38 let byly plné poznání, plné mnoha zajímavých, šťastných, krizových i nekrizových zážitků, které mi pomáhaly poznávat “ŽIVOT JE JAK JE”. Život není dobrý ani špatný, život jenom je, jak je. Toto POZNÁNÍ jsem pochopil až pomocí Emminy choroby.”

Späť na blog